Sekolah Tun Fatimah Johor Bahru

Profil Sekolah

Sekolah Tun Fatimah adalah sebuah Sekolah Berasrama Penuh [SBP] , yang ditadbirkan oleh Kementerian Pelajaran  Malaysia, khas bagi pelajar-pelajar perempuan. Pelajar-pelajarnya adalah dipilih dan ditapis sendiri oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dari seluruh negara yang  mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan UPSR ( Ujian Pencapaian Sekolah Rendah ) dan PT3 ( Pentaksiran Tingkatan 3 ).

Sekolah Tun Fatimah telah diasaskan di Durian Daun, Melaka pada tahun  1956 dengan nama ‘ Sekolah Menengah Perempuan Melayu ‘.  Matlamatnya ialah untuk mendidik murid perempuan Melayu terutama dari kawasan luar bandar dari seluruh Tanah Melayu untuk menjadi guru dengan menghantar mereka  terus ke Maktab Perguruan Perempuan Melayu Melaka ( MWTC) selepas peperiksaan LCE / SRP.

Pada tahun 1958, ia telah dirasmikan oleh YB Encik Khir bin Johari, Menteri Pelajaran Tanah Melayu pada masa itu dan diberi nama ‘ Sekolah Tun Fatimah ‘, sempena nama seorang Srikandi Wanita Melayu yang terkenal di zaman Kerajaan  Melayu Melaka.’ Sekolah Tun Fatimah’ telah berpindah ke  premis sekarang pada Ogos 1962 . Pada 25 September  1965  pula DYMM Sultanah Johor, Almarhum  Ungku  Tun Aminah Almarhum Ungku Ahmad telah berkenan merasmikannya.

Dari jumlah 80 orang pelajar pada hari itu, ianya telah berkembang kepada  733 orang pelajar pada hari ini dengan jumlah gurunya  seramai 66 orang dan staf sokongan seramai 22  orang. Lebih kurang 1/3 daripada jumlah pelajarnya adalah  pemegang biasiswa Kerajaan dan Swasta.

Pada tahun  2006 genap 50 tahun usia Sekolah Tun Fatimah. Perayaan Jubli Emas telah disambut pada  30 Jun hingga 2 Julai 2006 .Majlis ini telah  dirasmikan oleh Sultanah Johor Sultanah Tengku Zanariah binti Tengku Ahmad Panglima Raja pada 1 Julai 2006. Diiktirafkan sebagai sekolah Kluster Kecemerlangan pada akhir tahun 2008. Pada tahun 2010, STF telah dianugerahkan Sekolah Berprestasi Tinggi kumpulan Kohort Pertama.

Masa

Makluman : Nombor Telefon
Pejabat Sekolah  : 07-2364 706
Faks : 07-2376961
Emel : jeb1009@moe.edu.my

Selamat berjuang pelajar Tingkatan 4 menghadapi Peperiksaan Akhir Tahun 2018.

Hari Sukan Negara 2018 Peringkat Sekolah akan diadakan di Padang Hoki bermula jam 7.00 pagi pada 13 Oktober 2018.

Majlis Anugerah Kokurikulum dan Anugerah Asrama Gemilang STF 2018 akan diadakan pada 27 Oktober 2018 di Dewan Bestari STF.

Guru Bertugas

09 - 13 SEPTEMBER